Selv om styret i borettslag eller sameier ikke har plikt til å foreta målinger, har de plikt til å gjennomføre tiltak dersom det oppdages for høye nivåer av radon. Hvis målinger viser mer enn 100 becquerel per kubikkmeter, skal det iverksettes tiltak.
– Siden radon er en flyktig gass som har lett for å trenge inn i bygningskonstruksjoner, er det viktig å sørge for skikkelig tetting mot terrenget for å unngå radonproblemer. For eksisterende bygg kan det være vanskelig å foreta virkningsfull tetting. Heldigvis finnes det flere effektive metoder for å redusere radonnivået. Det beste tettetiltaket får du med radonmembran som dekker hele gulvet. Da stenges gassen ute, forklarer dr. scient Aleksandar Birovljev, daglig leder i Eurofins Radonlab.
Dersom dette ikke mulig, peker Birovljev på andre muligheter.
– Et annet tiltak er ventilasjon, der man ved å tilføre frisk luft tynner ut radon og reduserer undertrykket i inneluften. Radonsug er også en metode som benyttes en god del. Da suger man ut luften som befinner seg i dreneringsmassene under huset, og på denne måten skaper et undertrykk under gulvet, noe som effektivt stopper inntrengning av radonholdig jordluft inn i huset, legger han til.
Beslutningsvegring
I borettslag og sameier går beslutningsprosessene ofte tregt – mange skal mene noe før det blir tatt avgjørelser. Når det kommer til radonkartlegging, bør det ikke være en vanskelig beslutning å ta for et styre.
– Det koster lite å gjøre en skikkelig radonkartlegging, og målingene er ikke til sjenanse for beboerne mens de pågår. Å måle er den eneste måten å skaffe seg kunnskap om radonnivåene. Foretar man måling, slipper beboerne å lure på hvordan det ligger an og å leve med usikkerhet, sier Aleksandar Birovljev.
Eurofins Radonlab hjelper deg gjerne
For råd om radonmålinger og -tiltak, kan du henvende deg til avdeling Rådgivning hos Eurofins Radonlab. Her kan du også bestille en inspeksjon eller befaring. De utfører de fleste bygge- og ventilasjonstekniske tiltak mot radon i store deler av landet – i eksisterende bygg, nybygg og rehabiliteringsprosjekter.
Dersom det foreligger en tiltaksplan for et bygg, kan avdeling Radontiltak utføre tiltakene ved å benytte metoder som optimaliserer og maksimerer effekten av radontiltak.
Eurofins Radonlab tilbyr også en rekke produkter for effektiv radonsikring og -beskyttelse – alt fra ventilasjonsprodukter, radonmembraner til mer radonspesifikke produkter, som radonsug, grunnventilering, KlimaVakten og så videre. Det anbefales at utredning og utarbeidelse av tiltaksplan gjøres først av rådgivere.
